BG RU EN PL

20-30 ИЮЛЯ 2020 · Болгария · ONLINE!

Международная Творческа Встреча "Вместе в XXI веке"
Хоровой фестиваль


2017-07-24

С Международен конкурс с името на Бисер Киров в „Камчия“ започва фестивалът „Заедно в 21 век“

'20170720_220039.jpg'
Участници във фестивала

В Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ започва десетото юбилейно издание на международния фестивал „Заедно в 21 век“. Срещата обединява художници, певци, музиканти, танцови състави, хорове, фотографи, поети, писатели, композитори, студенти и ученици и дори туристи от различни страни и националности и от всички възрасти. Участниците в него са от повече от 10 държави – Русия, България, Молдова, Полша, Грузия, Армения, Израел, Румъния, Литва и др. Организатори на престижното международно събитие са Фондация „Устойчиво развитие за България“ и СОК „Камчия“.

За първи път в рамките на фестивала ще се проведе международен конкурс, който носи името на великия български артист и музикант Бисер Киров, който почина през ноември миналата година. С изпълнение на негови песни ще се представят певци на различна възраст от различни държави.

По традиция Фестивалът „Заедно в 21 век“ започва с ден на България, в който ще бъде представена българската култура – обичаи, традиции и фолклор, ще бъде прожектиран филмът „Това е България“. Всяка от държавите – гости подготвя свой ден, за който ще има специална програма.

Участниците ще се включат в майсторски класове на изявени творци с международна известност – Кахабер Онашвили – диригент на грузинския хор със световна популярност „Мдзлевари“, Наталия Барабанщикова – диригент на молдовския хор „Рапсодия“, Наталия Бондарчук – артист и режисьор от Русия, Альона Биккулова – певица от Санкт Петербург, Анастасия Забродина – актьорско майсторство, Нарине Давтян – хоров диригент от Армения, А. Харутюнян – композитор, също от Армения, Юстина Дзума от Полша – хорово пеене и др.

На 23 и 30 юли хоровете от Молдова, Русия и Грузия ще участват в празничните неделни литургии в катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна.

По време на гостуването си в „Камчия“ изпълнителите ще станат посланици на инициативите на децата от ЧСУ „Юрий Гагарин“ - „Белите гълъби на мирното детство“ и „Добротворци“. Ще участват във викторина, организирана от Международния център „Русский мир – Камчия“. Ще погледнат отвъд хоризонта в Авиокосмическия център с Планетариум. Ще се състезават и в Международния фестивал за детско творчество „Звездите на Камчия“, който се провежда под знака на ЮНЕСКО.

Художествени ръководители на Фестивала «Заедно в 21 век» са Наталия Барабанщикова от Молдова и Кахабер Онашвили от Грузия. Наталия Барабанщикова е ръководител и диригент на Молдовското хорово студио "Рапсодия", член на Международната асоциация на писателите и публицистите, координатор на Славянската културна академия в Молдова, композитор и поет. Кахабер Онашвили е световноизвестен грузински диригент и художествен ръководител на прочутия хор „Мдзлевари“, известен с уникалното си многогласно пеене.

В събитието ще се включат и победителите в Националния конкурс „Зелена планета“ и финалистите в Межународния ученически конкурс „Заедно в 21 век“, които участват в едноименната лагерна смяна в „Камчия“, като награда за отличното им представяне. Дългосрочният проект «Заедно в 21 век» на Фондация «Устойчиво развитие за България» с председател Станка Шопова, е творческа площадка, на която хора на изкуството и културата обменят идеи и опит, творят и създават красота, за която няма граници. Проектът се реализира с различните форми и средства, характерни за славянската духовност - литература, музика, танц, изобразително изкуство, образование, научни изследвания, инициативност за реализиране на новите идеи в духовния живот. Той обхваща хора във всички възрасти – деца и възрастни, които искат да постигнат духовно общуване.

загрузки

Смотрите также

назад

×