BG RU EN PL

20-30 ИЮЛЯ 2020 · Болгария · ONLINE!

Международная Творческа Встреча "Вместе в XXI веке"
Хоровой фестиваль


2017-07-24

Фестивалът «Заедно в 21 век» с послание за мир чрез творчество и изкуство

20170720_213542.jpg

Десетото юбилейно издание на международния фестивал „Заедно в 21 век“, организиран от Фондация „Устойчиво развитие за България“ и СОК „Камчия“ обединява художници, певци, музиканти, танцови състави, хорове, фотографи, поети, писатели, композитори и деца от 12 държави – Русия, България, Молдова, Полша, Грузия, Армения, Израел, Румъния, Литва и др. Творци от различни националности са в „Камчия“, за да създават нови форми в изкуството, да работят, да опознаят красотата на страните си и да разберат, че именно те – творците на 21 век, са посланиците на красотата и мира, те са миротворците на нашия век.

Фестивалът „Заедно в 21 век“ бе открит с церемония, на която се представиха таланти от различни националности. Музикални приветствия към участниците поднесоха лично творческите директори на фестивала - Наталия Барабанщикова - ръководител и диригент на Молдовското хорово студио "Рапсодия", член на Международната асоциация на писателите и публицистите, композитор и поет, и световноизвестният грузински диригент Кахабер Онашвили - ръководител на прочутия с уникалното си многогласово пеене хор „Мдзлевари“. Сред многобройните гости бе и Станка Шопова – председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“ и изпълнителен директор на СОК „Камчия“.

По традиция всяка от страните се представя в отделен ден. Фестивалът започна с Ден на България. Красотата на националните танци, ритми и музика представиха прекрасните изпълнители от фолклорния ансамбъл „Добруджа“. Участниците от различни страни и националности се включиха в кръшното българско хоро. По-рано се проведоха и майсторски класове по български танци и национална кухня.

В Деня на Русия бе отдадена почит и памет на героите, загинали във Втората световна война, поднесени бяха венци и цветя на паметника на загиналите подводничари край устието на р. Камчия. Гостите се запознаха с инициативите на Частното средно училище „Белите гълъби на мирното детство“ и „Добротворци“, като всеки от тях стана посланик на доброто и мира в страната си. Тебеширени бели гълъби полетяха и в конкурса за рисунка на асфалт, в който участваха най-малките участници в събитието. Концертът на Русия бе открит с изпълнение на химна на фестивала „Заедно в 21 век“, създаден и изпълнен от певицата и актриса Грета Ганчева.

Препълнената зала дълго аплодира известна руска певица от Санкт Петербург Альона Биккулова. Между двете звездни дами на сцената излязоха над 20 млади изпълнители, които пяха, танцуваха, изпълняваха стихове на известни руски автори. Прекрасно бе изпълнението и на Наталия Барабанщикова, която посвети своите песни на предците, загинали във Великата отечествена война.

В Деня на Русия бе представен и първият филм, заснет в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ от Международната детска кино-школа „Сергей Бондарчук“. Във филма „Мойдодырь“ по приказката на А. Чуковски, участват деца от над 15 страни, които са на творчески лагери в „Камчия“. Премиерата направи дъщерята на известния филмов режисьор и не по-малко популярна актриса, сценаристи и режисьор Наталия Бондарчук. Проведе се и творческата среща и мастър клас на Бондарчук. Тя представи и трейлър на детския филм, който ще излезе през следващата година „Червената шапчица on line“. В него ще има епизод, заснет в „Камчия“.

Едно от най-дългоочаквани събития бе Денят на Грузия. Специално за фестивала „Заедно в 21 век“ пристигнаха популярните хорове от Тбилиси „Унисони“ – с ръководител Зураб Гиви Багурадзе и „Швидкатса“, с ръководители Николоз Кирвалидзе и Давит Нозадзе. Подарък за публиката бе уникалното изпълнение на ръководителите на всички грузински хорове, със специалното участие на Кахабер Онашвили, които показаха красотата и неповторимото многогласие на земята на картвелите. Залата аплодира на крака грузинските виртуози, които от своя страна поканиха децата - участници в майсторските им класове за общо изпълнение. Само за няколко дни новата формация успя да разучи грузинската песен „Сулико“ и да я представи по блестящ начин.

С тези изпълнения хоровите ръководители и техните ученици показват творческия замисъл на фестивала – уникална музика и вископрофесионални изпълнения обединяват хора-професионалисти и начинаещи от различни националности, от различни възрасти, с различни умения. И създават красота. Съчетават несъчетаемото. Осъзнават, че мирът е всичко. И че те са миротворците на света.“ коментира творческия директор на събитието „Заедно в 21 век“ Наталия Барабанщикова.

Вечерта на Молдова впечатли публиката с брилянтното изпълнение на хор „Рапсодия“, а също и с участието на талантливите деца от Кишинев. Колективът на Наталия Барабанщикова получи и голям подарък – той бе поканен да стане представителен хор на Бюрото по междуетнически отношения към правителството на Молдова и да продължи да репетира в концертната зала на сградата на институцията. Това предложение направи Олег Бабенко – председател на Бюрото по междуетнически отношения в Молдова, който гостува в „Камчия“ в рамките на фестивала. Приветствие към участниците и гостите на фестивала отправи Коста Пеев – представител на Руския културно-информационен център в София, който каза, че „Камчия“ е духовен център, а солидарността, базирана на духовните ценности е гаранция за успех. Той поднесе приветствие към участниците и от името на Павел Журавльов – ръководител на представителството на Россътрудничество за България.

Денят на Армения премина с представяне на композитора Арсен Харутюнян, с изложба на фотографа Едгар Мартиросян, изложби на типични фолклорни накити на авторите Сергей Абовян, Луиза Бадикян и Силвия Харутунян. Специален интерес предизвика майсторския клас по арменска хорова музика на Нарине Давтян. В „Камчия“ известната диригентка работи с хоровите колективи от Полша и Молдова, като заедно с практическите упражнения, разказа изключително интересни факти за историята на арменската музика.

Тази вечер предстои издание на Международния фестивал за детско творчество „Звездите на Камчия“, който се провежда по знака на ЮНЕСКО. В него ще участват над 100 участници с повече от 50 изпълнения в девет категории. Специален гост на фестивала ще бъде един от най-известните полски хорове „Канто“, с ръководител Мариян Счепански.

Утре участниците във фестивала ще се включат в неделната литургия в храма „Св. Успение Богородично“ във Варна. На 23 юли, ще се проведе първият международен конкурс, който носи името на великия български артист и музикант Бисер Киров. С изпълнение на негови песни на различни езици ще се представят певци на различна възраст от различни държави.

назад

×