BG RU EN PL

20-30 ИЮЛЯ 2020 · Болгария · ONLINE!

Международная Творческа Встреча "Вместе в XXI веке"
Хоровой фестиваль


2017-07-24

10-годишната Александра Иорданова от Молдова е победителят в I Международен конкурс „Бисер Киров“

FJ7A0854.jpg
Александра Иорданова

10-годишната Александра Иорданова от молдовския град Кишинев стана безапелационен победител в Първия международен конкурс, който носи името на Бисер Киров - блестящият певец, талантлив композитор, музикант, хуманист, миротворец и родолюбец. Александра спечели конкурса и сърцата на журито и публиката с красивия си глас и със силата на духа си. Нейната «Птица на щастието», изправи залата на крака. «В «Камчия» се носи аромат на море, на гора, на музика и на приятелство», каза победителката след награждаването.

Международният конкурс «Бисер Киров» се провежда за първи път, като негов организатор и домакин са Фондация «Устойчиво развитие за България» и Санаторно-оздравителният комплекс «Камчия».

«Целта на конкурса е да популяризира името, творчеството и делото на Бисер Киров - велик изпълнител, музикант и миротворец и по тази прчина съвсем естествено се вписва в рамките на фестивала „Заедно в 21 век“. Надяваме се, че първият конкурс ще предизвика много млади хора да изучават творческите постижения и дейността на Бисер Киров», каза при откриването творческият директор на «Заедно в 21 век» Наталия Барабанщикова.

Наталия Бондарчук – световноизвестна актриса, сценарист, режисьор и ръководител на Международната детска кино-школа «Сергей Бондарчук» в «Камчия», призова залата да почете паметта на исполина на духа Бисер Киров с едноминутно мълчание. «Той имаше рядък дар да обединява хора, идеи и държави и това за него беше толкова нормално. Той беше човек с висша култура», каза Бондарчук. По време на фестивала прозвучаха и специални думи, казани за Бисер Киров от най-големите имена в световната политика и култура, сред които Дмитрий Медведев - председател на правителството на Руската федерация, Вежди Рашидов – министър на културата на България, Станка Шопова – председател на Фондация «Устойчиво развитие за България» и др. Приветствие към организаторите и участниците изпрати и българската певица и актриса Грета Ганчева.

Специален гост на събитието бе съпругата на Бисер Киров – Митка и неговите внуци. Архивните кадри, заснети с легендарния певец в «Камчия» и прекрасните изпълнения на участниците във фестивала трогнаха всички в препълнената зала на хотел «Лонгоз». Сълзи се стичаха не по едно лице, докато публиката пееше вечните хитове заедно с участниците.

Повече от 20 бяха участията в Първия международен фестивал «Бисер Киров». Изключително силно впечатление направиха изпълненията на София Азманова - «Я лечу над Россией» и Анастасия Забродина от Израел, която представи по артистичен начин «Мне мама тихо говорила». На пианото й акомпанира Дмитрий Марин от Молдова. Артистът от Кишинев бе отличен със специална награда за авторския си аранжимент на песента „Дъжд“.

Авторитетното жури бе в състав Альона Биккулова – певица и актриса от Санкт Петербург, Ганчо Ганчев – художествен ръководител и диригент на варненската детско-юношеска опера, Наталия Барабанщикова – ръководител на хор „Рапсодия“ от Молдова и Даниела Стойчева – актриса, сценарист и режисьор и художествен ръководител на детски театър „Арти“. Организаторите на фестивала връчиха за първи път и гранд-при за принос в организирането и провеждането на фестивала на Наталия Барабанщикова.

назад

×