BG RU EN PL

20-30 lipca 2020 · Bułgaria · ONLINE!

Międzynarodowe Spotkania Artystyczne i Festiwal chóralny "Razem w XXI wieku"

2020-08-22

Informacja prasowa o XV Festiwalu i Spotkaniach Artystycznych "Razem w XXI wieku"

kamchia2020.jpg

W dniach 20-30 sierpnia 2020 roku Fundacja na rzecz Ekorozwoju w Bułgarii organizuje kolejne XV Międzynarodowe Spotkania Twórcze i Festiwal „Razem w XXI wieku”. Tym razem ze względu na restrykcje w związku z koronawirusem zdecydowano się na zorganizowanie festiwalu online.

Festiwal „Razem w XXI wieku” promuje pokój, przyjaźń, współtworzenie, wymianę kulturalną, popularyzację kultury, literatury, folkloru, muzyki sakralnej, ludowej, klasycznej i współczesnej oraz innych sztuk z krajów uczestniczących. W tym roku Projekt „Razem w XXI wieku” będzie obchodził swoje dwudziestolecie. Bardzo chcielibyśmy to uczcić z godnością. W ramach tego projektu, oprócz festiwalu, corocznie organizujemy Międzynarodowy Konkurs dla Uczniów „Razem w XXI wieku”, konferencje i seminaria naukowe, historyczne, edukacyjne i pedagogiczne, wystawy, prezentacje, wydawnictwa książkowe i wiele innych.

Internetowa zapowiedź Twórczego Spotkania i Festiwalu „Razem w XXI wieku” wywołała ogromne emocje i szeroki odzew twórców z całego świata. Otrzymaliśmy wiele gratulacji i pozdrowień wideo. Festiwalowi gratulacje złożył dyrektor wykonawczy Fundacji Russkiy Mir V.V. Kochin, ambasador Rosji w Bułgarii A.A. Makarowa, ambasadora R. Kuby w Bułgarii, przewodniczącego Eurazjatyckiej Rady Kompozytorów i Postaci Muzycznych Andrieja Baturina i innych wybitnych osobistości.

Zgłoszenia wpłynęło już od ponad 100 uczestników z różnych krajów świata, takich jak: Bułgaria, Rosja, Armenia, Ukraina, Mołdawia, Białoruś, Gruzja, Azerbejdżan, Chiny, Niemcy, Grecja, Turcja, Czechy, Polska, Francja , Włochy, USA, Kuba, Izrael itd.

Ze względu na duże zainteresowanie, wysokie umiejętności uczestników, chęć dzielenia się swoją kreatywnością, zgłoszenia przyjmujemy do ostatniego dnia Festiwalu! Zdalne uczestnictwo umożliwia wszystkim twórcom świata, opowiadającym się za pokojem, przyjaźnią, współtworzeniem i międzynarodową wymianą kulturalną, na wzięcie udziału w tym tętniącym życiem wydarzeniu pokojowym.

PROGRAM FESTIWALU

20.08 Dzień otwarcia, koncert galowy
21.08 Dzień Bułgarii
22.08 Dzień Armenii
23.08 Dzień Rosji
24.08 Dzień Ukrainy
25.08 Dzień Gruzji
26.08 Dzień Polski
27.08 Dzień Izraela
28.08 Dzień Mołdawii
29.08 Dzień Ziemi (wszystkich uczestniczących krajów)
30.08 Dzień Pokoju, koncert galowy

W ramach festiwalu odbędzie się też IV Międzynarodowy Konkurs im. Bisera Kirova. Program festiwalu można śledzić na kanale Festiwalu na YouTube: Międzynarodowe Spotkania Twórcze RAZEM W XXI WIEKU oraz na https://www.facebook.com/vmestevxxiveke

W wyniku festiwalu powstanie film wideo z najlepszymi fragmentami.